Skip to contentSkip to navigation menu

Обслужването на клиентите започва сега с решенията за услуги SAP Hybris

Еволюцията на услугите върви с пълна пара и се променя от строго следпродажбен подход към цялостен и комплексен процес. Вече не е достатъчно да се чака обаждане, имейл или туит от клиентите. Вместо това, предоставяйте адекватна, навременна поддръжка на текущите и дори потенциалните клиенти по техния път. Мобилизирайте екипите по обслужването още днес и направете клиентите доволни във всеки етап на процеса на покупка.

Изтеглете доклада на Forrester, за да разберете как можете да задвижите вашето обслужване и да редуцирате проблеми като губене на клиенти и клиентски оплаквания.

Доклад на Forrester: Поддръжка на пътя на купувача чрез обслужването на клиенти

На всеки етап се предоставя най-доброто обслужване.

ФАКТ №1

Четири от петте най-чести заявки за обслужване на клиенти са свързани с възможностите на продукт, неговите аксесоари или употреба.

ФАКТ №2

Понастоящем, фирмите губят най-много онлайн клиенти във фазите преди покупка през жизнения цикъл, когато служителите по обслужване на клиенти участват най-малко.

Морган срещу системата за домашно кино

Морган няма търпение да инсталира новата си система за домашно кино Neat's. Тя бързо разбира, че задачата не е толкова лесна, колкото изглежда, и се свързва с отдела за обслужване на клиенти на Neat's. Чрез възможностите, които дават решенията за услуги SAP Hybris, екипът по обслужването на Neat's успява да помогне!

Преформулирайте и революционизирайте ангажирането на клиентите

Уверете се, че сте готови да бъдете нещо повече от център за оплаквания. Решенията за услуги SAP Hybris ви дават възможност да сте новатори в бизнеса, за да можете да предоставяте качествено обслужване на клиентите в реално време - където и да сте вие или вашите клиенти.

Адекватните преживявания носят реални резултати.

Някои от нашите най-успешни клиенти са:
Bona

Със SAP Hybris Cloud for Service, Bona избра да интегрира своята технологична платформа, за да подобри обслужването и да ангажира клиентите по нови канали. Сега те предоставят денонощно обслужване с лекота и печелят нови клиенти по нови канали.

NDCP
Със своя Център за услуги, управляван от SAP Cloud for Service, NDCP може да реши клиентските запитвания още при първото обаждане, като по този начин гарантира по-доволни клиенти.
Vestas

С помощта на SAP Hybris Cloud for Sales & Service, Vestas използва мобилни възможности за достъп до и актуализация на информация за клиентите в реално време. Така компанията приближава целта си за увеличение на приходите от услуги с 40% за три години.

Желаете още информация?

Обадете ни се на +35929157100 или

 

New privacy policy. New sign-up required.
Don't miss out on valuable SAP e-mails.
Opt in today, even if you signed up before.